20 april 2015

Chocoladepasta

Natuurlijk is het een teken aan de wand dat ik na een relatief lange stilte op dit kookblog over gezond eten nu terugkeer met een recept voor chocoladepasta. Maar hé, waar zouden we zijn zonder chocola! Een recept uit de oude doos maar daarom niet minder lekker. Vroeger toen ik nog gewoon brood at, maakt ik regelmatig zelf deze chocopasta. Toen het brood eten stopte, stopte ik daar ook mee en kocht voor de huisgenoten chocoladepasta in de winkel. Tot verdriet van kind die de zelfgemaakte héél lekker vond. Want lekker is deze pasta op basis van kokosmelk!

Toch maar weer eens gemaakt en stiekem geproefd, lekker!

Chocoladepasta :
  • 120 ml kokosmelk (en vries de rest in of gebruik het in een lekker roerbakgerecht of zo)
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram pure chocolade of 45 gram cacaopoeder
  • 4 eetlepels honing (of 4 eetlepels suiker of 4 steviadruppels)
en ook: 1 schone pot met deksel (schoongemaakt met soda of net in de vaatwasser gewassen)

(*) ik gebruik meestal pure chocola van 85% (Fair Trade) waar wel iets suiker in zit. Wil je helemaal geen suiker dan kun je pure chocolade van Molenaartje kopen, die is meen ik gezoet met maismoutstroop. Tot slot is er ook chocolade gezoet met stevia te koop van het merk cavalier, daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Smelt de roomboter op een laag vuur. Breek de chocolade in stukjes en voeg deze toe aan de boter (of voeg het cacaopoeder toe). Laat smelten onder voortdurend roeren, tot je een mooi gladde massa hebt. Voeg dan de kokosmelk toe en roer met een garde tot dit ook goed oplost. Doe tot slot de honing (of de suiker of stevia) erbij, roer nog even door en giet het over in een pot en draai het deksel er op.

Bewaar in de koelkast. Let op, dit is minder lang houdbaar dan chocoladepasta die je in de winkel koopt. Als je het met stevia maakt lukt langer dan een week bewaren niet.  Als je de pasta met suiker of honing maakt dan is het langer houdbaar.

Wil je de pasta wat dunner of juist wat steviger, pas dan het gebruik van kokosmelk aan.

Lekker voor op brood als je dat eet (binnenkort plaats ik hier een heel lekker recept van een glutenvrij brood van maismeel en amandelmeel) of als smeersel tussen muffins. Ook leuk om cadeau te geven aan een chocoladeliefhebber!


 

ps: het kan ook gemaakt worden met kokosolie maar dan is het wel veel minder smeuïg. Ook kun je de roomboter vervangen door ghee als je last van gewone roomboter hebt. Ik zou dan wel de hoeveelheid honing aanpassen omdat ghee veel zoeter is dan gewone roomboter.