26 februari 2015

Stoof van rundvlees, knolselderij en wortel



Paleo eten, dat is toch met heel veel vlees? Neuh, met heel veel groenten! Ik eet wel regelmatig vlees of vis bij de lunch of avondeten, maar eet per keer kleinere porties. Ik houd dus geen 100 gram de man aan. Wil jij wel grote hompen vlees, dan moet je gewoon de hoeveelheden aanpassen.

Onderstaand recept is een bewerking van een recept dat ik eerder op mijn oude kookblog plaatste  en bij ons voldoende voor 6 porties. Wij aten het met wraps van kokosmeel en tapiocameel maar je kunt het natuurlijk ook eten met (zoete) aardappel of rijst.
  • 250 magere riblappen, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
  • 2 winterwortelen in blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 1 el kokosolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 thl kardamompoeder (heb je dit niet: gemberpoeder kan ook)
  • 1 thl saffraanpoeder (of wat saffraandraadjes oplossen in kokend water en toevoegen)
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • peper en zout
  • gedroogde peterselie (of als je hebt handje verse koriander of peterselie)
  • water

Bereiding:
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is, dus haal het een half uur voordat je gaat koken uit de koelkast.

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak de vleesblokjes op hoog vuur om en om, zodat ze dichtschroeien (dan zien ze er grijs uit). Voeg dan de gesneden ui en de knoflook toe en alle kruiden. Bak nog even om en om en giet dan de gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en gooi het bouillonblokje in de pan. Zet nu het vuur zo laag dat het nog net pruttelt, doe de deksel op de pan en ga zeker 2 uur wat anders doen. Roer wel af en toe even in de pan. Als het te veel inkookt, moet je wat water toevoegen.

Na 2 tot 3 uur is het vlees al lekker zacht geworden, wel even controleren of dat zo is Zo niet laat nog langer pruttelen. Als het vlees zacht is doe je er de knolselderij- en wortelblokjesblokjes bij en laat je het verder pruttelen, nog zeker een klein uurtje, voeg ook nog wat water toe, indien nodig. Maak af met peper en zout. Bestrooi met verse koriander of peterselie als je dat in huis hebt. Wat amandelsnippers er overheen doen het ook goed.

25 februari 2015

pannenkoek/tortilla/wrap/roti, euh, wat het ook is het in ieder geval lekker!



Soms word ik zó blij als ik iets ontdek wat:
a) lekker is, niet alleen voor mij maar ook voor de rest van het overwegend niet-paleo gezin
b) gezond is
c) niet te duur is.

Omdat paleo eten al duur genoeg is (nou ja, dat hoeft niet maar echt budgeteten is het bepaald niet), ben ik altijd op zoek naar goedkopere oplossingen. Tapiocameel is zo'n goedkope oplossing. Kost bijna niets, volgens mij betaal ik €1,50 voor 500 gram bij de Turkse winkel. En het is op veel manieren toe te passen.

Ik was dus meteen enthousiast toen ik in het paleo lifestyle magazine een recept voor tortilla's ontdekte, met tapiocameel. Echt lekker! Maar ook dit behoeft enige aanpassing - vind ik dan toch - want in het originele recept wordt amandelmelk gebruikt. Hartstikke lekker maar duur als je het koopt en bewerkelijk om zelf te maken. Zou het niet zonder kunnen en dan gewoon vervangen door water? Dat kan! De tortilla wordt qua structuur nu meer een rotipannenkoek maar is heel goed te vullen/rollen/dubbel te klappen. Dat is fijn.

Ook qua smaak mocht het oorspronkelijke recept wel wat worden opgeleukt. Ik gooide er al Cajunkruiden, Marokkaanse kruiden en soms ook gewoon wat kaneel/ chilipoeder/ paprikapoeder door.

Ik heb deze pannenkoeken heel veel gemaakt de afgelopen tijd en het maakt mijn leven echt makkelijker want kind vindt ze lekker! Kind eet alleen paleo indien het echt heel lekker is (naar zijn maatstaven) maar het komt er in de praktijk op neer dat ik alle dagen paleo, niet paleo (kind) en half paleo (man) kook. Maakt niet uit maar het is wel héél fijn als er eens iets op tafel staat dat door iedereen hier wordt gewaardeerd.

De pannenkoeken kunnen ook eenvoudig in een zoete variant worden gemaakt, zie onderaan de pagina....

Daar komt ie dan, goed voor zeker 8 tot 10 pannenkoek-roti-tortilla-wrapdingen:

  • 60 gram kokosmeel
  • 160 gram tapiocameel
  • zout
  • 6 eieren
  • 1 el Cajunkruiden of Marokkaanse (of iets anders wat jij lekker vindt)
  • 300 ml water
Nou alles mengen, meer is het niet, ik doe dat met een staafmixer. Let wel op dat het goed mengt, kokosmeel heeft de neiging heel snel te klonteren als er vocht bijkomt. Dus ook even goed langs de randen en de bodem van je kom gaan met de staafmixer.

nu nog wat lekkers er op, dát lezen jullie morgen: stoofpotje
Nu ga je bakken, per keer een beetje kokosolie in de pannenkoekenpan doen en bakken zoals je een gewone pannenkoek bakt. Vullen met alles wat je lekker vindt. Ik maakte er al eens enchilada's van (in de oven met gehakt gevuld), vulde het met salades en vlees, at het bestreken met humus. Je kunt het makkelijk vullen en oprollen en meenemen. Prak bijvoorbeeld een avocado fijn, smeer dat op je pannenkoek, plakje zalm erover heen, wat sla, rollen, in een bakje doen, ergens heengaan, uit het bakje halen, in je mond schuiven. De koek scheurt niet snel (wat wraps van kokosmeel wel doen) dus dat is echt fijn.

Bak niet op te hoog vuur. Doe je dat wel, blijf er dan bijstaan. Leuk detail: bak je het op hoog vuur dan wordt het een pita-pannenkoek, de bovenkant komt los van de onderkant. Om ze dan te vullen als een pita, is dit formaat helaas te groot, moet je ze bakken in een kleinere pan....

Heel lekker is het om de pannenkoek na het bakken royaal te bestrijken met knoflookolie en dan in vieren te snijden. Vervolgens leg je die vier stukken in een grillpan. Beide zijden grillen tot je een harde koek krijgt. 

En dan nu de zoete variant:

  • 60 gram kokosmeel
  • 160 gram tapiocameel
  • zout
  • 6 eieren
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 thl vanille-extract
  • 100 ml kokosmelk (wordt het wat zoeter van)
  • 200 ml water
Nou, weer alles mengen met de staafmixer en bakken maar. Als je je pannenkoeken wat zachter blieft, kun je ze nu bakken in de roomboter (als je dat eet). Ik eet dit met fruit en suikervrije jam. 

Dit was toch wel een ongehoord lyrisch stukje over een pannenkoek. Als je na lezing niet onmiddellijk de keuken inrent om er eentje te bakken dan:
a) kun je niet lezen
b) heb je geen tapiocameel in huis
c) moet je misschien dit stukje nog eens overlezen....

Pittig Marokkaans kruidenmengsel

Ooit zat ik in café De Kat in de Wijngaert - mijn voormalige stamkroeg in Amsterdam- een broodje te eten (toen at ik nog wel brood) en pakte een tijdschrift om erbij te lezen. Toen kwam ik onderstaand kruidenmengsel tegen, dat ik overschreef op een bierviltje. Of het een echt Marokkaans kruidenmengsel is? Geen flauw idee, Maar lekker is het wel! Ik gebruik het al zeker 15 jaar heel regelmatig door het eten. Ik heb het in de loop der tijd iets aangepast wat hoeveelheden betreft.




  • 1 thl cayennepeper
  • 1 thl koenjit
  • 2 thl kerriepoeder
  • 2 thl kaneelpoeder
  • 1 thl nootmuskaat
  • 2 thl zwarte peper
  • 2 thl komijn

Gebruik als kruidenmix voor gehaktballen (lekker als pilaf met stukjes mango) of om kipfilet in te marineren...

ps: dit recept verscheen eerder op mijn oude kookblog

Cajun kruidenmix

Eén van de doelen in mijn leven (naast lekker eten, beter worden, schrijven, zwerfkatten opvangen en genieten van mijn gezin) is om mensen zover te krijgen dat ze zoveel mogelijk zelf bereiden, zonder gebruik van pakjes/zakjes kruidenmixen. Dat is niet alleen goedkoper maar ook gezonder zonder toegevoegde troep waardoor de kruidenmix houdbaar is tot het moment dat je kind het huis uitgaat. Brrr, moet je toch niet aan denken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, ook ik gebruik voor noodgevallen wel eens een kruidenmix van Pit&Pit, die zijn zonder enge toevoegingen. Maar zelf maken is echt makkelijk, bijvoorbeeld een cajun kruidenmix. Onderstaand recept verscheen eerder op mijn oude kookblog:

Ik ben absoluut geen kenner van de Cajun keuken maar voor wie er nóg minder van weet: de Cajun keuken is een eetcultuur uit Louisiana met Afrikaanse, Franse, Indiaanse en Canadese invloeden, een echt stoofpotje van smaakachtergronden dus. Het woord Gumbo (okra) doet misschien bij velen wel een bel rinkelen, al is het alleen maar omdat Jamie Oliver in één van zijn kookprogramma's in New Orleans op zoek ging naar de beste Gumbo, een Cajun stoofschotel. Veel gebruikte ingrediënten in de cajunkeuken zijn ui, paprika, laurier en pepers.

Onderstaande mix is een suggestie. Hou jij van pittiger of juist van zoeter, dan pas je het gewoon aan naar je eigen smaak. Je kunt de kruiden overal bij gebruiken: vis, vlees, kip, door de couscous, over de gegrilde pompoen of over maiskolven.....

Naast de kruiden, heb je ook een potje met deksel nodig.

  • 2 thl zout
  • 3 thl paprikapoeder
  • 2 thl chilipoeder
  • 1 el knoflookpoeder (hoeft niet, je kunt op het moment zelf ook gewoon verse knoflook gebruiken)
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el zwarte peper
  • optioneel: 1 thl cayennepeper en 1 thl gemalen laurier
Mengen maar. Blijft wel een paar maanden goed.

18 februari 2015

Snelle lunch


Regeren is vooruitzien, dus haalde ik vanmorgen een gehaktmuffin uit de vriezer. Zojuist kookte ik een eitje en in de tijd dat dit in het water zwom, sneed ik sla, witlof en tomaatjes, Een klodder pesto er over (hier het recept op mijn oude kookblog, ik maak het alleen nu meestal zonder kaas, ook lekker), Eitje pellen en klaar. Dit is net zo snel, misschien zelfs wel sneller dan een bammetje met kaas smeren.

En omdat nu de zon schijnt, ga ik dit lekker buiten op het stoepje op eten!

17 februari 2015

Notenkoek


Vorige week probeerde ik een paar recepten uit het Paleo Lifestyle Magazine uit en zoals dat gaat was ik over sommige recepten heel enthousiast en over andere baksels niet. Bijvoorbeeld de snackreep. Ik vond het veel te vet en bovendien vrij flauw van smaak. De toegevoegde amandelpasta vond ik bovendien wat te veel van het goede omdat de basis ook al amandelmeel is (en volgens mij was het de reden dat ik het te vet vond). De bite daarentegen vond ik erg fijn.

Wat nu als ik het recept wat aanpas en opleuk? Een theelepel kaneelpoeder doet bijvoorbeeld al wonderen en een snuf zout ook. Dus hier de snackreep op mijn manier:

Notenkoek:

  • 260 gram ongebrande noten
  • 130 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 thl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • 130 gram kokosolie, gesmolten
  • 1 el honing
  • 3 eieren
  • 1 banaan
  • 10 dadels zonder pit (of 5 gedroogde vijgen)
  • rasp van 1/2 citroen
  • 50 gram gojibessen
  • 25 gram lijnzaad

Verwarm de oven op 160 graden.

Hak de noten fijn maar niet te fijn, je moet wel bite houden.
Meng de noten met het amandelmeel, het kaneelpoeder, het zout en de kokos, 

Doe in een andere kom de banaan, eieren, gesmolten olie, honing en de dadels. Zet de staafmixer erop tot het een fijne massa is.

Meng de vloeibare massa met de droge ingrediënten. Voeg als laatste de citroenrasp, de gojibessen en het lijnzaad erdoor.

Giet uit op een plaat of vorm belegd met bakpapier. Ik deed het in een grote taartvorm. Die belegde ik met bakpapier en daar goot ik het deeg over uit. Omdat gojibessen nogal snel verbranden, strooide ik uit de losse pols nog wat geraspte kokos over de bovenkant.

Laat in 45 tot 50 minuten bakken tot mooi goudbruin. Goed afkoelen voor je het aansnijdt. Let bij de baktijd wel goed op: als je het deeg helemaal hebt uitgesmeerd over een bakplaat, controleer dan even na 20 minuten hoe het ervoor staat, want dan is de koek sneller klaar.

Voor feesten, partijen en andere hoogtepunten in het leven kun je roomboter in plaats van kokosolie gebruiken...

13 februari 2015

Praten over poep

Moet dat nou echt, een logje over poep op een eetblog? Ja, juist een stukje over poep op een eetblog! Want op weinig gebieden in het leven is er zo'n overduidelijk en oorzakelijk verband. Je stopt het erin en het komt er aan de andere kant weer uit. Maar wát je erin stopt, beïnvloedt hoe het er uitkomt. Toch duurde het jaren voordat ik dat echt door had.

Last van mijn darmen heb ik altijd gehad, alleen wist ik het niet. Toen ik nog studeerde ging ik een week op wintersport met wat vrienden. Meteen na aankomst wilde iedereen onmiddellijk de piste op. Ik ook, al vond ik het doodeng, Ik kon niet skieën, nog steeds niet trouwens, die week bracht daar weinig verandering in.

Afijn, iedereen verzamelde mutsen, sneeuwschoenen, stokken en wat je allemaal nog meer pakt. Maar ik moest toch eerst echt poepen voordat we konden gaan. Dus ik naar de WC in het door ons gehuurde appartement. En zag tot mijn grote schik en na de grote boodschap dat er geen toiletpapier was. Dus ik brullen met de deur op een kier: 'er is geen toiletpapier'! Shit, ja letterlijk shit dus. En niemand had dat meegenomen want we waren met de bus gekomen.

Nooit zal ik vergeten wat een van mijn vriendinnen toen zei: 'dan veeg je toch niet af, kom op, we staan te wachten'!

O gruwel. Ik zal heel eerlijk vertellen dat ik daarna nooit meer normaal naar haar kon kijken. Ik vond haar vies. Want niet afvegen na het poepen, wie deed dat nou niet? Pas nu, iets van 25 jaar later, begrijp ik dat zij inderdaad waarschijnlijk voor de vorm even afveegde na het poepen. Ik deed dat niet, ik had een halve pleerol nodig om de boel schoon te krijgen en daarna ging ik me voor de zekerheid nog even wassen. Zij was niet een vies mens, ik had last van mijn darmen, maar dat kwartje viel toen nog niet.

Oké, dit was vast wel weer beeldend genoeg. Waarom schrijf ik dit? Ik had problemen met mijn darmen maar wist dat niet. Ik dacht dat het normaal was om altijd een halve rol te gebruiken, ik dacht dat iedereen dat zo deed. Pas toen ik ook continu buikkrampen en diarree-aanvallen kreeg, ging er een alarm bij me af.

In de loop van de tijd zijn die darmproblemen erger geworden. Ik kreeg ook twee aandoeningen waarbij darmproblemen kunnen voorkomen: sarcoïdose een kleine 15 jaar geleden en nu heb ik ME. Eén van de kenmerken van ME is voedselintoleranties. Ik bezocht internisten en diëtisten, onderging een pijnlijk darmonderzoek, slikte jarenlang voor de maaltijd een ampul die er voor moest zorgen dat mijn poep er normaal uit kwam maar dat hielp allemaal weinig. Maar niemand die me vroeg wat ik eigenlijk at en belangrijker: die aangaf dat ik door aanpassingen in mijn voeding voor oplossingen zou kunnen zorgen.

Dieptepunt in deze shitzooi was in 2001 een bezoek aan Cirque du Soleil, bedoeld als hoogtepunt en een fijn uitje. Maar het was toch wel één van de ergste poepmomenten ooit want ik had continu kramp en aandrang en zat tijdens de hele voorstelling op het toilet terwijl er in dat toiletgebouwtje (zo'n prefab geval want Cirque du Soleil is in een tent en de plee dus ook) een overstroming van de toiletten gaande was.

Een herhaling van dat drama had ik in de zomer van 2013 onderweg van Frankrijk naar huis. Ik had me de hele vakantie op eetgebied voorbeeldig gedragen, vond ik dan zelf, en liet me bij het ontbijt in de Chambre d'Hote onderweg naar huis verleiden tot het eten van een croissantje. Dat ik de avond ervoor pasta met kaas had gegeten en als toet een warme chocomel met slagroom veroorzaakte samen met het heerlijke croissantje (laatste dat ik ooit at) een ramp die zijn weerga niet kende en maakte dat ik elk toilet van Frankrijk naar Nederland heb bezocht, elk toilet.

Dat was voldoende aanleiding om contact op te nemen met een orthomoleculaire therapeut. Of ik wist of ik bepaalde voeding niet verdroeg, was de vraag. Ja, ik wist wel van de overgevoeligheid voor lactose. maar ik at wel yoghurt want ik dacht dat ik daar niet echt op reageerde. En ik had wel door dat ik niet goed op gluten reageerde en at dus nog maar 1 of 2 keer per week wat brood. Maar ik at wel gewoon pasta. Of koekjes. Weliswaar suikervrij maar toch....

Afijn door gericht met haar te zoeken en uit te proberen ontdekte ik dat ik niet tegen lactose kan maar ook echt niet tegen gluten, gewoon als in helemaal niet. Door 3 weken geen gluten te eten en daarna weer uit te proberen, werd dit in één klap duidelijk. Het coeliakie onderzoek wees niets uit maar mijn darmen reageren onmiddellijk na inname van gluten. En dan duurt het weken voordat de rust is weergekeerd.

Inmiddels ben ik 1,5 jaar verder en al lang gestopt met het traject bij de voedingstherapeut. De ontdekking dat gluten bij mij de boosdoener zijn en dat lactose-intolerant betekent dat ik dus ook geen yoghurt / room /ijs moet eten - ook niet voor een enkele keer omdat het zo lekker is - loste veel op.

Omdat zonder gluten en zonder zuivel de weg eigenlijk al helemaal richting paleo wijst, ben ik die kant uitgegaan. Ook dat leverde weer veel op.

Ik poep als een zonnetje, dat allereerst. Wij geven tegenwoordig beduidend minder geld uit aan toiletpapier ;-). Door paleo eten, ontdekte ik ook dat ik niet zo goed tegen peulvruchten kan als ik dacht. Van veel producten leer ik het omslagpunt kennen tot waar ik het verdraag. Zo kan ik best twee keer in de week en stukje harde kaas eten maar nooit meer yoghurt of room. Roomboter verdraag ik ook zo heel af en toe maar niet op dagelijkse basis. Peulvruchten lukt als het ook sporadisch is, een beetje hummus of zo, maar niet dagelijks. De laatste ontdekking was rijst, witte rijst verdraag ik, van zilvervliesrijst krijg ik hoofdpijn.

Voor mij is de basis dus paleo eten omdat dit eigenlijk al automatisch alles uitsluit waar ik niet goed tegen kan. Heel af en toe gun ik mezelf wat geraspte harde kaas over de groenten of neem ik wat humus met rauwkost. Mijn darmen varen er wel bij door zo te eten. Ik wou dat ik eerder had geweten dat mijn poep niet normaal was.

Over het hoe en het waarom van granen en gluten ga ik het niet hebben. Ik ben geen voedingsdeskundige maar vooral ervaringsdeskundige. Ik zal nooit zeggen dat iedereen van de granen moet afblijven. Want wat voor mij wel werkt hoeft niet voor jou te werken. Wat ik wel wil zeggen is dat kleverige plakkerige poep niet normaal is. En 20 keiharde keuteltjes per keer poepen zoals anderen schijnen te doen, is ook niet normaal. Maar we hebben het nooit over normale poep. Zeg nu zelf wanneer hebben we het überhaupt over poep?

Wat normale poep is zie je hieronder, dat is normaal volgens de Bristol Stool Chart, een soort 'poepgraadmeter' die artsen en therapeuten in staat stelt om je poep te beoordelen. Het praat natuurlijk makkelijker als jij jouw poep herkent als type 6 of 3. Die poep zegt iets over jouw gezondheid en de staat van je darmen.

Kijk er eens naar en beoordeel je eigen poep. Normale poep is type 4 en ideale poep is type 5, dat je het even weet. Ikzelf kom van type 6 en 7. Nu schommel ik de laatste weken tussen 4 (1 keer per dag poepen) en 5 (vaker poepen) jeeeee! Gewoon door mijn eten te veranderen....
Is je interesse gewekt? Verdiep je eens in je eigen poep!


ps: Hier nog een interessant verhaal van de Groene Vrouw over poep: poepdokter.
Je kunt je ook abonneren op en nieuwsbrief van Henderina Mantel (voorheen Woudstra) van Echtgezondeten.nl. Zij besteedt veel aandacht aan de relatie tussen eten en darmen en je kunt bij haar ook een traject volgen dat Baas in eigen darmen heet.

12 februari 2015

Betaalbaar paleo

Na 9 maanden paleo eten vind ik dat ik het wel onder de knie begin te krijgen. Op zich is paleo eten niet echt veel moeilijker en  bewerkelijker, maar het vraagt wel planning. Hoe houd ik het betaalbaar?

Hier is mijn lijst met 15 tips. Nou zijn deze tips natuurlijk in alle eetsituaties van toepassing, of je nu paleo eet of niet. Maar ik merkte dat door paleo te gaan eten voor mij de noodzaak wel groter werd om met meer beleid te koken en te kopen. Nou, daar zijn ze dan, mijn 15 tips:

1) Minder variatie
De grote valkuil in het begin is als een idioot allemaal recepten verzamelen en uitproberen. Nu doe ik dat veel minder. Gewoon iets maken en als het op is maak ik weer iets. Dus eet ik rustig een paar keer achter elkaar hetzelfde ontbijtje van paleocruesli met amandelmelk. Zo gaat alles ook echt op en gooi ik niets weg.

2) Probeer nieuwe dingen voorzichtig uit 
Hoe vaak ik al niet een recept heb uitgeprobeerd dat niet te hachelen bleek, kan ik niet meer tellen (dat geldt niet alleen voor paleorecepten trouwens). Veel recepten zijn het net niet, vooral op het gebied van muffins/koekje in paleo alternatieven. Veel dingen vallen in de categorie 'gaat wel maar hoeft niet nog een keer'. Dat heeft natuurlijk alles te maken met voorkeur en smaak maar in geval van niet lekker vinden moet je ook nog een hele plaat van het één of ander naar binnen werken. Overkwam me laatst nog met de snackrepen die ik in het paleo lifestyle magazine tegenkwam. Daar ging maar liefst 260 gram noten door. Echt veel en noten zijn hartstikke duur. Dus halveerde ik alles in het recept omdat ik het voor het eerst uitprobeerde. En dat is maar goed ook want ik vond het niet lekker. Veel te veel vet en weinig smaak. Tegenwoordig halveer ik daarom voor de zekerheid de hoeveelheden in een recept en probeer het dus op kleine schaal uit.

3) Denk in vervangingen 
Veel recepten maken gebruik van amandelpasta. Nu weet ik niet hoe het met jullie portemonnee is maar ik krijg buikpijn van de prijs van amandelpasta. 170 gram voor bijna € 4 vind ik echt niet normaal. Wist je dat je zonder probleem amandelpasta kunt vervangen voor tahin of zonnebloempittenpasta? En dat je in veel paleorecepten met kokosmeel rustig een ei kunt vervangen voor 100 ml kokosmelk. Of gewoon wat chiazaad toevoegen.

4) Maak een weekmenu 
Plan niet alleen de avondmaaltijden maar ook het ontbijt, lunch en eventuele tussendoortjes. Dit scheelt verspilling en weggooien. Investeer elk seizoen in het verzamelen van fijne lekker recepten en rouleer die dan gedurende dat seizoen. Zo zorg je ervoor dat je niet telkens opnieuw het wiel uit moet vinden. Ik kijk regelmatig naar mijn weekmenu van een paar weken geleden en kopieer dat dan zo in zijn geheel. Prima toch?

5) Eet met de seizoenen 
Ik zie vaak heerlijke dingen voorbij komen op paleoreceptensites maar dan met bloemkoolrijst of courgettepasta. Nou was de bloemkool de laatste weken in mijn supermarkt niet onder de € 3 dus no way dat ik dat dan eet. Als je met de seizoenen mee eet dan scheelt dat sloten met geld. Dus nu betekent dat in deze tijd kool, kool en kool. En spruitjes en knolselderij en o ja, had ik al kool gezegd? ;-).

6) Koop groot in
Bij veel webwinkels krijg je korting als je meer koopt (bijvoorbeeld bij de biologischetoko.nl  en pit & pit . Vooral met noten kan het enorm schelen als je bijvoorbeeld 2,5 kilo tegelijk inkoopt. Of 12 pakken amandelmelk. Moet je natuurlijk wel plek hebben om al die pakken amandelmelk kwijt te kunnen. Maar wist je dat je bijvoorbeeld bij fysieke winkels zoals de Ekoplaza ook bij kleinere hoeveelheden soms korting krijgt? Dus 1 pak ongezoete amandelmelk kost normaal €2,89 maar bij 3 pakken wordt het € 2,59 per stuk. Kijk dat scheelt al weer. 

7) Koop gericht in en spaar voor je voorraad 
Dat heeft alles te maken met omgaan met geld. Ik heb een maandbudget voor boodschappen. De ene maand moet ik die boodschappen over meer dagen verdelen dan de andere maand. In de kortere maanden koop ik grotere voorraden in. In het begin was het even puzzelen maar nu doe ik bijvoorbeeld de ene maand een bestelling van bijvoorbeeld noten, zaten, pitten en kokosolie bij een webwinkel en andere maanden sla ik bijvoorbeeld vlees in (of kattenvoer, die beesten moeten ook eten). Ik koop dus indien mogelijk telkens voor 2 maanden tegelijk in. In het begin maakte ik een paar missers omdat ik niet goed hoeveelheden kon inschatten maar nu loopt dat aardig. Sowieso zet ik altijd het geld dat ik overhoud van de maandboodschappen (als er iets overblijft) opzij voor die momenten dat ik minder goed uitkom.

8) Gooi niets maar dan ook niets weg
Elke lepel groente die je overhoudt kan de basis zijn voor je lunch van morgen. Die hele kip die je vandaag in de oven hebt klaargemaakt, is een heerlijke restjesmaaltijd morgen en overmorgen trek je van het karkas een heerlijke bouillon.

9)Laat je niet gek maken 
Gojibessen, tarwegras, moerbeibessen, cacaonibs, je portemonnee loopt zo leeg op superfoods. Bedenk dat de echte superfoods vooral gewoon groenten zijn in wisselende vorm en zo gevarieerd mogelijk klaar gemaakt. Beschouw eventuele superfoods als een extraatje wat je heus niet elke dag en in enorme hoeveelheden naar binnen moet werken.

10) Houd de aanbiedingen in de gaten
Ja, natuurlijk een open deur van jewelste maar wel heel belangrijk. Kokosolie is eens in de zoveel tijd flink in de aanbieding bij de biologische toko.nl of bij de Tuinen. Sla dan je slag. Ik koop dan tegenwoordig zo drie emmers van 2,5 liter. Om te weten of iets echt een aanbieding is, loont het dus de moeite een prijzenschrift te maken. Verzamel gedurende een paar weken al je bonnen, werk het uit en klaar is je overzicht. Noteer waar je wat kocht en noteer ook wat hetzelfde product met een aanbieding kost. 

11) Doe sober
Hoewel ik dol ben op bakken is paleo eten toch eigenlijk gewoon veel groenten met daarbij wat vlees/vis/ei, wat fruit en wat noten/pitten. Een maaltijd kan zo klaar zijn.

12) Combineer aanbiedingen met je succesrecepten en kook en bak in het groot
Rundergehakt in de aanbieding? Sla in en maak een paar van je lekkerste recepten en vries het in. Zo bakte ik laatst bakken vol met kleine gehaktballetjes en die doen dienst in de tomatensaus met groentenoedels, bij de lunch met roerbakgroenten, bij het avondeten met een dip, in een ovenschaal met ander lekkers. Scheelt tijd en geld. Als je elk weekend een uur investeert in dit soort vooruit koken, heb je in korte tijd een enorme voorraad.

13) Maak het zelf  
Je kunt natuurlijk tegenwoordig alles kopen: amandelmelk, kokosmelk, paleo verantwoorde tortilla's van kokosmeel, er is zelfs kant en klare paleo taartdeegmix. Tja. Afhankelijk van je tijd, geld en energie valt hier veel winst te behalen. 7 paleowraps voor €9,95 die gemaakt zijn van kokosmeel en kokoswater? Kom op zeg, doen we wel zelf!
Aanvulling van Karien: maak zelf je amandelpasta en zoek het recept van kruidemixen op internet op.
Aanvulling van Het is zoals het is: maak je amandelmelk zelf en gebruik de pulp om te bakken, hoef je geen amandelmeel te kopen.

14) Eet vaker soep 
Ideaal voor restverwerking, vult als een tierelier en kan dienen als maaltijd, voorafje en tussendoortje. Een groot voordeel is bovendien natuurlijk dat je van bijna alles soep kunt maken.

15) Omarm de bakbanaan
Ja dat is een beetje flauwe tip maar ik wilde per se aan de 15 tips komen ;-). Maar het is wel gemeend: voeg de bakbanaan toe aan je leven! Kost weinig, vult goed en smaakt overal bij (vind ik dan toch)

Heb jij nog aanvullingen?

11 februari 2015

Wortelsoep



Een bewerking van een recept dat ik eerder plaatste op mijn oude kookblog. Dinsdag is hier soepdag. Dus ging ik soep maken, alleen was ik bij het weekmenu ervan uitgegaan dat we nog soep in de vriezer hadden. Nee dus. Geen nood, met een halve kilo wortelen, een restje kokosmelk, een prei en een courgette kom je een heel eind ;-)

  • 600 gram winterwortelen
  • beetje olie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 thl sambal
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • snuf chilipoeder
  • beetje gemalen kruidnagel (mespunt)
  • 1/2 tl gemalen steranijs
  • 3/4 liter water
  • scheut kokosmelk (100 tot 200 ml)
  • peper en zout
en ook 1/2 courgette in blokjes gesneden en 1 prei in stukjes gesneden.

Verwarm de olie en bak de ui en de knoflook samen met de kruiden en de sambal. Voeg de wortelen toe, bak even en blus af met water de kokosmelk. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de wortel zacht is. Zet dan de staafmixer erop.

Voeg de courgetteblokjes toe en de gesneden prei en laat nog 5 minuten koken. Maak af op smaak met peper en zout. Lekker met een gekookt eitje, maar vis erin doet het ook goed.

10 februari 2015

Gestoofde pompoen


Lekker en zo klaar als je het slachten van de flespompoen niet meetelt (wat ik ook niet doe want dat karweitje besteedde ik uit...):

  • 1 flespompoen geschild en in blokjes gesneden
  • beetje (kokos)olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook, geperst
  • chilipoeder/kaneelpoeder/paprikapoeder/gedroogde munt
  • peper en zout
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 kopje diepvries doperwten
Verwarm de olie in een koekenpan met een diepe rand. Bak de ui met de knoflook een paar minuten en doe dan de kruiden en de pompoenblokjes erbij, De hoeveelheden mag je zelf verzinnen. Ik ben nogal van het pittige, ben jij dat niet doe dan bijvoorbeeld een mespunt chilipoeder, een mespunt paprikapoeder, iets meer kaneelpoeder en twee theelepels gedroogde munt (of verse als je hebt, maar voeg dat dan op het laatst toe).
Laat even bakken en giet dan de gezeefde tomaten er bij. Laat zacht stoven met een deksel op de pan tot de pompoen gaar is. Bij mij duurde dat een kwartiertje. Doe er de laatste 5 minuten de doperwten bij. Helaas lijken de doperwten volledig verschwunden op het moment dat ik de foto maakte, maar ze zaten er heus werkelijk waar doorheen, als je héél goed kijkt zie je er eentje. Maak tot slot af op smaak met peper en zout.

Wij aten dit afgelopen zondag met gebakken kipfilet & champignons én wraps van kokosmeel en tapiocameel naar een recept van Paleo Lifestyle Magazine. Die wraps deelde ik na het bakken in vieren, besmeerde ze royaal met knoflookolie en heb ze toen even per vier in de grillpan geroosterd. Lekker joh!

Maandag aten we de pompoenstoof weer maar nu opgeleukt met mangoblokjes en daarbij knapperige tofu (zie hier het recept op mijn oude kookblog)

9 februari 2015

Chocolademuffins met noten, van amandelmeel



Heerlijke versnapering en vult zo goed dat het ook niet misstaat bij een ontbijt.

Wat heb je nodig voor 12 muffins:

  • 150 gram amandelmeel
  • 1 thl wijnsteenzuur bakpoeder
  • 4 el cacaopoeder
  • 100 gram gehakte gemengde noten (ongebrand)
  • 1 banaan
  • 2 el kokosolie of roomboter
  • 2 eieren
  • 2 el honing
  • 100 ml kokosmelk
  • rasp van een 1/2 (biologische) citroen
Verwarm de oven op 180 graden.
Meng de droge ingrediënten: amandelmeel, cacaopoeder en bakpoeder
Smelt de kokosolie of roomboter.
Doe in een hoge kom de eieren, banaan, de kokosmelk en de honing. Zet de staafmixer erop. Voeg de gesmolten olie/boter toe en roer door.
Meng dit beslag met de droge ingrediënten.
Doe er op het laatst de gehakte noten en de citroenraps door en meng nog even goed met een lepel.

Verdeel over 12 (ingevette) muffinvormpjes en zet in de oven. Bak in ca 25 tot 30 minuten af. Controleer met een houten prikker of het gaar is van midden.

Lekker! Goed in te vriezen.

8 februari 2015

Review Paleo Lifestyle Magazine

Eind december vorig jaar verscheen het eerste Nederlandstalige Paleo Lifestyle Magazine. De hoofdredacteur is Mitchel van Duuren die een bekende naam in de paleowereld is. Met zijn site paleo.nl, boeken, vrijdagse vraag maar raak video's, facebookcommunity maakt hij veel mensen enthousiast over paleo eten en leven. Ik begrijp dan ook wel waarom de initiatiefnemers hem hebben benaderd.

Deze eerste uitgave bevat 84 recepten en beknopte inhoudelijke informatie over wat paleo eten inhoudt, plus wat lijstje met do's en don'ts. De recepten zijn zo ingedeeld dat je heel overzichtelijk suggesties krijgt gepresenteerd voor een compleet weekmenu, van ontbijt en lunch tot diner en tussendoortjes met daarbij ook aandacht voor kinderwensen (paleo kipnuggets), en paleomeeneemlunches en onderweghapjes. Ook is er aandacht voor veel gebruikte ingrediënten in de paleokeuken en waar je dit koopt.  Alle recepten in het tijdschrift zijn van Sjanett van MijnPaleoKeuken.nl. Zij schreef ook al paleokookboeken, volgens mij in samenwerking met Mitchel van Duuren

Wat vind ik ervan? Allereerst, het ziet er schitterend uit. Mooie opmaak, fijne foto's. Dat het tijdschrift is gedrukt op dik papier vind ik een pluspunt, dit is duidelijk gemaakt om op een aanrecht neer te leggen. Hier kan je kokosolie op morsen zonder dat dit geknoei je tijdschrift verknalt.

Het is zeer inspirerend en  het enthousiasme knalt er van af. Ik eet zelf overwegend paleo sinds mei 2014 en het is voor mij leuk om eens nieuwe inspiratie te krijgen. Er staan een paar echt heerlijke recepten in die ik vandaag wil gaan maken, zoals de tropische cruesli en het bananen-gehaktbrood.

Wel vind ik het in zijn totaliteit heel erg veel vlees. Maar liefst 45 recepten bevatten vlees of vis, meer dan de helft dus. Bijna alle lunch- en avondgerechten zijn met vlees. Dat is meer vlees dan ik ooit eet. Voordat ik paleo ging eten, was dat ook mijn angst: dat is toch die eetwijze waarbij je heel veel vlees naar binnen werkt? Inmiddels heb ik geleerd dat dit niet hoeft. Ik eet niet meer vlees dan voorheen, wel iets meer vis dat ik daarvoor at en in meer afwisseling.

Paleo eten is vooral groente eten heb ik zelf geleerd en ik kan me voorstellen dat het tijdschrift mensen afschrikt die net als ik niet heel erg vleesgericht zijn. Bovendien kom ik bewerkte vleessoorten tegen waarbij ik zelf vraagtekens zet, zoals chorizo, runderworstjes en salami. Wat nu echt paleo is en wat niet daar verschillen de meningen nogal over maar in mijn ogen zijn genoemde vleessoorten erg bewerkt en daardoor minder geschikt. Het wordt mij dan niet goed duidelijk waarom volgens de makers deze worstsoorten wel mogen en andere bewerkte producten niet. Bovendien vond ik het vreemd een paar keer kokosbloesemsuiker als ingrediënt tegen te komen. Suiker blijft suiker, ook al is kokosbloesemsuiker niet geraffineerd en de meest duurzame suiker die er is, het is nog steeds suiker.

Nu ben je wellicht een kniesoor die daarop let. Ik eet zelf ook niet geheel paleoproof omdat ik bijvoorbeeld wel sporadisch peulvruchten, tempeh en tahoe eet, maar ik publiceer dan ook geen paleotijdschrift waarbij ik 'het paleo eten' wens te promoten.

Conclusie? Leuk initiatief ondanks de hele kleine minpunten. Ik vind het tijdschrift leuk genoeg om nummer 2 te willen hebben als het verschijnt. Of dat gebeurt is de vraag, het tijdschrift is een experiment, bij voldoende belangstelling is het de bedoeling dat het 4 keer per jaar verschijnt en zou het volgens de makers verkrijgbaar moeten zijn in de supermarkt.

Ik kan me voorstellen dat er in eventuele volgende nummers ook aandacht is voor de prijs van paleo eten, hoe houd je het betaalbaar? En hoe organiseer je het, hoe timmer je een mooi weekmenu in elkaar waarbij je optimaal gebruik maakt van je voorraad en niets weggooit? Waar ik zelf bijvoorbeeld tegenaan loopt is dat veel paleo alternatieven voor rijst en pasta zoals bloemkoolrijst en courgettenoedels soms (zoals in de winter) echt onbetaalbaar zijn. Ik houd graag rekening met de seizoenen als ik eet. Dus maak ik in deze tijd iets vaker noedels van zoete aardappel. Want ook de prijs van je nieuwe leefstijl maakt of je het volhoudt of überhaupt wil overwegen eraan te beginnen.

PaleoLifestyle Magazine - € 6,92 inclusief verzendkosten

ps: o ja, het is een verademing dat het tijdschrift advertentievrij is, met uitzondering van de verwijzing op pagina 2 naar een aantal in samenwerking met of door Van Duuren gemaakte boeken,

6 februari 2015

Ben benieuwd!


Valt net op de mat. Lang getwijfeld maar toch besteld. Op zich vind ik voldoende informatie op internet en bij diverse bloggers. Inspiratie om een lekker potje te koken heb ik bovendien altijd wel. Maar ik vind het wel een heel leuk initiatief en laat me graag verrassen. Dus kocht ik nr. 1 van het eerste Nederlandstalige Paleo tijdschrift....

3 februari 2015

Bananenmuffins van amandelmeel


Dit is een bewerking van een recept dat ik eerder plaatste op mijn oude kookblog. Heerlijke muffins, gezoet door banaan en dadels. De citroenrasp geeft het net een heel fris smaakje.

Wat heb je nodig voor 12 muffins:

  • 3 rijpe bananen in stukken gesneden
  • 150 gram amandelmeel
  • 6 gedroogde dadels (zonder pit!)
  • 2 eieren
  • 2 el gesmolten kokosolie of roomboter
  • snuf zout
  • 1 thl wijnsteenzuur bakpoeder
  • rasp van een halve citroen
Verwarm de oven op 180 graden.
Week de dadels even in heet water als ze heel hard aanvoelen.
Meng de droge ingrediënten: het amandelmeel, zout en het bakpoeder.
Smelt de olie of boter. Doe de eieren in een hoge kom, samen met de stukken banaan en de zacht geworden dadels. Zet de staafmixer erop. Giet de olie of boter erbij, nog even mengen.
Voeg de droge ingrediënten toe en roer goed door. Meng als laatste het citroenrasp erdoor.

Verdeel het beslag over (ingevette) muffinsvormpjes en bak in het midden van de oven af. 30 minuten voor een heerlijk goudgeel resultaat.

Ik snij de muffins doormidden en besmeer ze met suikervrije jam. Dan gaan ze na het afkoelen zo de vriezer in, tenminste wat er na het in mijn mond stoppen overblijft.... Als ik er in de ochtend eentje uit de vriezer haal, is deze ontdooid tegen de tijd dat kind trek krijgt in zijn tussendoortje op school.

1 februari 2015

"broodje" shoarma



Broodje shoarma wilde meneer eten, op de vraag wat de wens voor zaterdag was. Ons kind mag al sinds mensenheugenis kiezen wat we op zaterdag eten. Soms stelt dat mij wel voor uitdagingen. De mannen eten gewoon all the way alles wat lekker is en vol zit met spullen die ik niet verdraag. Ik probeer voor mezelf dan een glutenvrije variant te bedenken. Soms gaat dat prima en soms zoals met pizzabodems, blijf ik experimenteren zonder écht bevredigend resultaat.

'Broodje' shoarma moet lukken! Ik maakte voor mezelf een pannenkoek van kikkererwtenmeel en belegde die met kipshoarma, sla, gegrilde champignons en wat zelfgemaakte knoflooksaus. Lekker!! De  mannen aten het met een pitabroodje, en zonder sla en champignons (stel je voor dat het te gezond wordt).

Wat heb je nodig:

De gekruide kipstukje grillen, zo ook de champignons en bouwen maar! Lekkerrrrr.