24 juni 2014

30 dagen paleo: de derde week

Tijd voor een update! Volgende week woensdag zitten de 30 dagen erop, de tijd vliegt. Hoe gaat het? Wat eten betreft: super. Ik eet heerlijk. Paleo nodigt uit tot heerlijk experimenteren. We eten beduidend meer vis, gevogelte en vooral groenten dan voorheen en dat bevalt goed. Voor morgen staan er garnalen op het menu, iets wat voorheen absoluut niet in mijn routine zat. Ik ben duidelijk meer dan eerst bereid om eten uit te proberen.

Que energie - waar het me allemaal om te doen is - voel ik me op dit moment niet zo goed. Ik word verschrikkelijk moe wakker, sterker nog, ik heb uren nodig om op te starten. Iets wat ik wel herken (je bent niet voor niets ME-patiënt) maar het is erger dan normaal, lijkt wel. Ik heb in de avond vreemd genoeg juist meer energie (iets wat ik totaal niet herken) en daardoor lukt inslapen minder goed.

Omdat ik twee weken geleden een klein ingreep aan voet en been onderging, kon ik geen normale schoenen aan en was wandelen niet mogelijk. Iets wat ik wel een paar keer per week probeer te doen doen, in het kader van de revalidatie. Misschien dat dit ook de reden is dat ik nu in de avond energie over heb en niet goed kan slapen.

De moeheid voelt vooral mentaal, mijn hoofd is zwaar en wattig. Ik heb ook al twee weken een licht ontstoken linkeroog. Er gebeurt dus wel van alles. Nu is het in deze periode ook erg druk voor mij, en misschien zelfs drukker dan ik kan händelen. Mijn lichaam kan dat misschien wel aan, maar mijn hoofd niet (voor de onwetende lezer: ME zorgt ervoor dat prikkels moeizaam verwerkt worden, het zenuwstelsel werkt niet naar behoren). Dat kan ook de extra moeheid verklaren.

Natuurlijk laat ik me hierdoor niet ontmoedigen, Ik vind het eten tot nu toe veel te lekker en gevarieerd om zo maar op te geven. Bovendien is de score qua afvallen nu inmiddels 4 kilo en dat motiveert ook! Ik wil graag een gezonder gewicht en afvallen gaat bij mij normaal heel moeizaam, ondanks dat ik al jaren suikervrij eet. Dan ga je toch lekker sporten, hoor ik je denken, maar dat is gezien mijn aandoening niet zomaar een optie. Voorzichtig bewegen binnen de grenzen die er zijn: ja. Actief sporten om af te vallen: nee. Dat ik tegenwoordig een paar keer per week in een rustig tempo kan wandelen is al een enorme sprong voorwaarts.

Grote verrassing voor mij is dat mijn vriend veel mee paleo mee-eet dan ik vooraf had verwacht. Eigenlijk vind hij alles wel lekker wat ik hem voorzet. Ik geef hem tot nu toe vooraf telkens de keus: 'wil je rijst/pasta/aardappel erbij of doe je met mij mee' en steeds vaker kiest hij voor paleo.

Ik raak er wel steeds meer van overtuigd dat 'paleo het wel is' voor mij. Wat ik erover lees op internet, in boeken, blogs motiveert me enorm. Ik ga dus gewoon lekker door. Om mezelf extra te motiveren en het leven wat te vergemakkelijken schafte ik dit apparaat aan:

afb. van www omdat ik nu even te lui ben zelf een foto te maken

Een geweldig apparaat en het neemt minder ruimte in dat ik vooraf had gedacht. Ik kan er groenten in spiraalvorm mee snijden. Dus als de mannen bijvoorbeeld pasta eten dan is mijn pasta gemaakt van courgette of bataat. Lekker! Ik had al een paar maanden een kleine variant hiervan (de spirelli) maar daar kan je eigenlijk alleen maar courgette mee snijden. Bovendien vond ik hem moeilijk schoon te maken en haalde ik een paar keer mijn hand open tijden het schaven. Deze grotere spiralizer is handiger in gebruik, kan meerdere soorten groenten aan en is makkelijke schoon te maken. Ik ben er erg blij mee en heb hem tot nu toe bijna dagelijks gebruikt.

Tot zover de update! Volgende week de finale van 30 dagen paleo, en dan?

19 juni 2014

30 dagen paleo: de tweede week

Omdat ik al halverwege de derde week ben, is het natuurlijk hoog tijd voor een terugblik op de tweede week van mijn paleo avontuur.

Het gaat goehoed! Ik heb beduidend meer energie, ben 3,5 kilo afgevallen, eet heerlijk, mis niets en heb wat meer grip op de planning. Ook is het wat rustiger in mijn hoofd. De eerste week was ik heel erg bezig met 'wat hoort' en 'hoe het moet', nu kan ik dat wat meer naast me neer leggen en neem ik de rust om te kijken hoe mijn lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen.

Was de eerste week het ontbijt een pijnpunt, nu niet meer. Ik eet nu eigenlijk al een paar dagen achter elkaar smoothies. Als ik een smoothie met avocado of kokosmelk maak, dan vult dat de hele ochtend. Is het wat magerder met bijvoorbeeld spinazie of biet en vruchtensap dan neem ik er een gekookt eitje bij.

Tussendoortjes verdwijnen eigenlijk uit beeld. Ik heb gewoon geen honger of trek. Wel nam ik gisteravond wat pure chocolade, maar dat was omdat er onverwacht iemand op de stoep stond en die had dringend chocolade nodig, vond ik. Maar die reep heb ik trouwens al 3 weken in huis. Dat is ongehoord mensen!

Ik bakte heerlijk lekkers, zo maakte ik gisteren deze kokosmeel-vanillekoeken, echt een aanrader. De structuur doet wat denken aan eierkoeken maar het is veel lekkerder. Ik maakte kleine koeken, besmeerde die met suikervrije jam en klapte dat dubbel. Zo kreeg kind dat als tussendoortje mee naar school.

Ook probeerde ik wat andere recepten uit. Deze ovenschotel met kip, bataat en spinazie houden we erin en staat voor volgende week weer op het menu.  En deze spinaziesoufflé is ook een aanrader! Gisteren maakte ik een heerlijke quiche met rode kool en bataat en een bodem van kokosmeel. Ik heb al wel een mooi plaatje, maar het recept moet nog worden uitgewerkt....


Conclusie: razend enthousiast! Vooral de toename in energie is natuurlijk zéér welkom, daar is het me allemaal om te doen. Ik ben deze week weer begonnen met revalidatie-oefeningen onder leiding van een fysiotherapeut en ik hoop natuurlijk dat het dit keer wel lukt om mijn lichaam weer aan de praat te krijgen.
Een voordeel van mijn situatie nu is overigens dat ik als 'contact gestoorde bijna ex-ME-patiënt' altijd thuis kan eten en nooit eten hoeft mee te nemen naar het werk of zo. Buiten dat ene stranduitje, heb ik op dat gebied nog geen uitdaging gehad. Binnenkort ga ik op bezoek bij wat bekenden, dus dat vraagt wel wat nadenken vooraf.

18 juni 2014

Noedelsoep



Kind houdt van noedelsoep vertelde hij laatst. Hij kreeg dat ergens te eten en vond dat zalig. Een verhoor leverde op dat de noedelsoep zo klaar was, kwam uit een plastic bakje, deksel eraf, water er bij, opwarmen in de magnetron en eten.

Tja. Hoe kan ik daar tegenop? Nou best heel makkelijk bleek: noedelsoep met kip en kokos. Mijn opmerking vanmorgen dat we dit vanavond gingen eten, werd met gejuich ontvangen want het experiment van 2 weken geleden was méér dan geslaagd.

Voor mij betekenen noedels overigens: noedels van courgette, gemaakt met een spiralizer. De mannen eten wel echte noedels.


Soep voor 6 personen:

Nodig voor de bouillon:

  • 500 gram kippenbout/poot
  • 1 liter water
  • 4 pimentkorrels
  • 1 teen knoflook in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui
  • het groen van wat prei, in stukken gesneden

Nodig voor de vulling

  • de gare kip uit de bouillon die je net maakte
  • beetje kokosolie of olijfolie
  • 1 ui, gesneden
  • 1,5 el kerriepoeder
  • 1 limoenblaadje
  • klein stukje gember, geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper, gesneden
  • 1 prei, fijn gesneden
  • 4 grote wortelen, gesneden
  • 1/2 blikje kokosmelk
  • andere restjes groenten waar je van af moet
  • verse koriander
  • peper, zout
plus:
Wat afgekookte noedels of noedels gemaakt van 1/4 courgette per persoon.

Trek eerst de bouillon: doe de kippenpoten in een pan met alle ingrediënten voor de bouillon en 1 liter water.

Breng aan de kook en laat minimaal 2 uur langzaam trekken.

Giet de bouillon door een zeef (en vergeet het niet op te vangen, ik liet werkelijk waar twee weken geleden de helft zo door de gootsteen verdwijnen voordat ik me realiseerde hoe suf ik bezig was). Laat de kippenpoten afkoelen en haal het vlees eraf, snij of pluk het fijn.

Verwarm wat kokosolie in de pan en bak de ui en knoflook met de kerriepoeder, gember, pepertje. Doe dan de rest - behalve het kippenvlees, de koriander en de noedels - erbij en laat pruttelen tot de wortelen gaar zijn. Voeg dan de kip toe en breng op smaak met peper en zout. Is het te flauw dan kun je evt. een bouillonblokje erbij doen.

Verwarm de noedels (ik deed ze even in het vergiet onder warm stromend water) en leg in elke kom wat noedels. Schenk de soep erop en bestrooi met wat fijngehakte koriander.

Als je net als ik courgettenoedels eet: die kunnen gewoon rauw in de kom worden gedaan.

Tip: Voeg wat eetlepels pindakaas aan de soep toe, lekker!

17 juni 2014

Smoothie met avocado


Heb je een stevige bodem nodig om de dag mee te beginnen? Dan is deze smoothie een geweldige aanrader. Als het te dik is voor jou, kun je het aanlengen met wat water.

Voor 1 persoon:

  • 1/2 avocado
  • 1/2 mango
  • handje verse spinazie
  • scheut kokosmelk
Blenderen maar. Vol buikje verzekerd en hartstikke gezond!


15 juni 2014

Smoothie!

Heel langzaam eet ik weer wat meer groentesmoothies. Vorig jaar deed ik dit ook maar dat ging niet goed. Je darmen moet even wennen, kreeg ik te horen maar mijn darmen gingen steeds meer protesteren dus liet ik het maar. Nu doe ik het wel weer sinds een paar weken, maar rustig aan, met naar verhouding meer fruit en minder groente in de smoothie. Zo bouw ik het langzaam op. Want dat het veel gezonds bevat geloof ik graag!

Vanmorgen maakte ik een heerlijke bietensmoothie, echt een aanrader. Ik plaatste al eerder een recept van een bietensmoothie dus dit is versie 2.0:


  • 1 gekookte biet, in blokjes
  • sap van 1 geperste sinaasappel
  • 1 banaan
  • handje aardbeien 
  • klein scheutje kokosmelk
  • evt heel klein beetje verse munt
Doe alles in een hoge kom en zet de staafmixer erop, klaar!


14 juni 2014

Tijd voor iets lekkers: kokosmeelmuffins met banaan, cacao en aardbeien

Die paar kilo kokosmeel die binnen kwam deze week, vraagt natuurlijk om experimenteren. Ik bakte eerder al heerlijke muffins naar dit recept maar dat wou ik wat opleuken. Ik voegde walnoot, aardbeien en banaan toe. En ook wat kokosmelk. Lekker! En voor de ochtenden dat er geen tijd is voor uitgebreide fratsen in de keuken een prima vullend ontbijtje.

Goed voor 12 muffins:
  • 3 bananen 
  • 4 eieren 
  • 50 ml gesmolten kokosolie
  • 25 ml kokosmelk
  • 60 gram kokosmeel 
  • 2 eetlepels cacaopoeder 
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder 
  • 2 tl vanille extract (*)
  • 10 aardbeien in kleine stukjes gesneden
  • klein handje walnoten, in stukjes gebroken
Verwarm de oven op 175 graden.
Meng alle ingrediënten  - met uitzondering van de walnoten en de aardbeien - door elkaar met behulp van een staafmixer. Kokosmeel klontert snel en met een staafmixer gaat het echt het makkelijkst, ben ik inmiddels achter.
Meng dan met een lepel de noten en aardbeien door het beslag en schep het over in de muffinvormpjes. Ik gebruik van die siliconen dingen, dat hoeft niet ingevet te worden. Heb je een 'gewoon' muffinbakblik, dan moet je het wel even invetten.

Schuif alles in de oven en bak in ongeveer 25 minuten af.

(*) vanille-extract maak je zelf door in een kleine fles goedkope wodka het schraapsel van 3 of 4 vanillestokjes te doen. Gooi de stokjes er ook bij en zet de fles weg op een donkere plek. Op diverse plekken op internet las ik dat je het extract 2 maanden moet laten rijpen, maar ik gebruikte het de eerste keer al na een week en had evengoed al een prima vanillesmaak. Het wordt natuurlijk wel sterker naarmate het langer staat en je kunt altijd aanvullen met extra vanillestokjes of wodka. Daarna kun je wanneer je maar wilt, een theelepel er van gebruiken telkens als in een recept vanille-extract of vanille-essence wordt gebruikt. De alcohol verdampt overigens bij het bakken.

let op: kokosmeel is van nature glutenvrij maar wordt vaak wel verwerkt in een 'gluten omgeving'. Er zijn wel melen zoals die van Amanprana, die kokosmeel verkoopt dat gegarandeerd glutenvrij is.

13 juni 2014

Meiknolletje met broccoli en spekjes

Een lekker bijgerecht, lunchgerecht of met iets uitbreiding: een hoofdgerecht. Ik maakte er deze saus van Paleo Lifestyl bij, maar halveerde de hoeveelheden, omdat ik nog maar een halve avocado in huis had ;-)


  • 1 meiknolletje in blokjes gesneden
  • 1 stronk broccoli in roosjes gesneden
  • 100 gram uitgebakken spekjes
  • 1/2 avocado
  • klein scheutje kokosmelk
  • 1/2 thl kerriepoeder
  • peper, zout
  • knoflook
  • tijm

Bak de spekjes uit, kook de broccoli en meiknol gaar (meiknol in blokjes = met 5 minuten gaar).
Doe de avocado, kokosmelk, kerriepoeder en knoflook in een mengbeker en zet de staafmixer erop. Maak af op smaak met peper, zout en wat tijm.

Laat de spekjes uitlekken, giet de groenten af en koel af onder de koude kraan en meng alles inclusief de avocadosaus in een bak. Deksel erop en de smaken even laten intrekken. Lekker!! Ik at er spaghetti van courgette bij met een basilicumdressing. Morgen eet ik het met deze frittata

12 juni 2014

Paleo en planning


Voorraad groenten gehaald, zou het voldoende zijn ;-)

Met frisse moed maakte ik een nieuw weekmenu. Ik leerde veel van die van vorige week. Zo had ik niet alleen het avondeten vooruit gepland, maar ook alle lunches en ontbijtjes. En dat is niet handig, weet ik nu. Er blijft vaak iets over dat bij de lunch kan worden gegeten. Het is vaak vooraf niet te overzien, vooral ook omdat mijn vriend soms wel, soms niet met mij mee eet. Tot nu toe pikt hij eruit wat hij lekker vindt en laat sommige zaken aan zich voorbij gaan. Dat maakt plannen best moeilijk. Maar ik vind het al lang best want ik hoop natuurlijk stiekem dat hij helemaal overstag gaat. Wat het kind betreft: die richt zich op de paleolekkernijen, bijvoorbeeld suikervrije kokosmeelbananenmuffins. Maar mijn kokosballen van bakbanaan bliefde hij niet, mangocustard bliefde hij juist weer wel.

Er is dus geen peil op te trekken. Ik ben de grip volledig kwijt, ook wat financiën betreft. Ik laat voor nu even het budget los en richt me op het uitzoeken en ondergaan. Die grip op het boodschappengeld komt wel weer.....

Hoe zit het met de energie? Ik word wat minder gammel wakker en ik heb energieaanvallen. Ook viel ik 3 (3!) kilo af. Al met al geen slecht resultaat om te bereiken in 10 dagen tijd! Want ik at al geen brood of pasta meer vanwege de gluten, suikervrij ben ik al jaren. Dus wat laat ik nu helemaal staan: rijst, rijstwafels, aardappelen, havermout (en kaas, al at ik dat nauwelijks). Ik denk dat de vooruitgang misschien niet eens komt door wat ik niet meer eet, maar misschien ook juist door wat ik dan wél eet: groente! Héél véél groente! Veel meer groente dan voorheen. Zo dus.

Conclusie tot nu toe: helemaal top!

9 juni 2014

30 dagen paleo: de eerste week


De eerste week zit er op. Deze week heeft er wel ingehakt. Overschakelen naar paleo ging wat eten betreft redelijk makkelijk, ik vind tot nu toe alles lekker wat ik in mijn mond stop en ik mis niets, maar het genereerde ook wel een enome drukte in mijn hoofd. Ik had/heb geen flauw idee meer van welke voorraden wenselijk zijn, dus plande ik een weekmenu dat achteraf gezien niet helemaal oké was. Ik besef me nu dat koolhydraten als granen en rijst erg vullen en dat het zoeken is welke hoeveelheid en welke vervanging voor voldoende verzadiging zorgt. Daarbij wil ik natuurlijk ook wel voldoende variëren. Het is wel cruciaal dat ik voldoende eet merk ik en ik heb echt moeten leren om zo een hele avocado naar binnen te werken of echt bij elke maaltijd voldoende eiwitten te eten in de vorm van of een ei, paddenstoelen of wat vis/vlees. Dat laatste wil ik niet té vaak eten, gezien de kosten (alles biologisch) en het feit dat ik overtuigd flexitariër ben. Eva van Cave-A was zo aardig om me wat op weg te helpen door haar ervaringen met betrekking tot planning en weekmenu's met me te delen. Helemaal super!

Het is echt zaak vooruit te denken, zo ging ik dit weekend naar het strand en was het wel even zoeken wat ik mee zou nemen. Uitgebreid op een strand met wind een bak groenvoer of een gevulde kokosmeelwrap naar binnen werken zag ik niet zitten. Uiteindelijk werd het een jampot chocomousse met noten en gojibessen, waar ik het wel zonder problemen de hele dag op deed.

Ontbijt is voor mij het moeilijkst nu. Ik ben iemand van regelmaat en ik had het afgelopen half jaar een vaste afwisseling van de ene dag een smoothie van rijstmelk en fruit met wat noten en havermout en de andere dag fruit en een gekookt eitje. Dat laatste kan ik natuurlijk nog steeds doen maar toch is het nu wat meer zoeken. De verschuiving zal toch iets meer richting groenten moeten zijn. Gisteren zette ik me over mijn weerzin heen en ontbeet met een salade van koude groenten en komkommer en tomaat met een gekookte eitje. Eigenlijk best goed te doen!

Ik ben nu halverwege het boek van Remko Kuipers, Het Oerdieet, en het boeit me mateloos. Goed geschreven en hij legt alles heel begrijpelijk uit. Ik begrijp nu eindelijk waarom koolhydraten uit geraffineerde granen zo slecht kunnen zijn. Omdat ze er voor zorgen dat je lichaam in een voortdurende staat van lage graadontsteking terecht komt, waarmee je vatbaarder wordt voor welvaartsziektes die meestal ook auto-immuunaandoeningen zijn. Die verklaring blijft beter hangen dan die van veel populaire koolhydraatarme diëten die vaak niet verder komen dan 'koolhydraten zijn de duivel en je wordt er dik van'. Voor mijn motivatie is het altijd beter dat ik iets begrijp. Anders houd ik iets niet vol. Ik wil overigens niet dat het een kwestie van volhouden is. Ik wil mijn voeding zo aanpassen dat het mijn lichaam voedt en weer de energie geeft waar ik naar snak.Dat daar zaken voor moeten wijken, vind ik niet erg. Dat doe ik al jaren. Wel is het zo dat ik niet meer weet wat wel zou kunnen werken, als ook Paleo voor mij niet werkt. Dat maakt dat ik de lat te hoog leg en de druk ook opvoer. Relax mens!

Que energie (waar het me allemaal om te doen is) maakte ik hoogtepunten én dieptepunten mee deze week. Ik had 2 dagen last van een stuiterbal in mij en daarna kwam de klap. Toen volgden er weer twee hele energieke dagen en ben ik vandaag weer niet vooruit te branden. Ik moet de energie vooral beter leren doseren! Lichamelijke bijwerkingen zoals afkickverschijnselen had ik eigenlijk nauwelijks op blaren in de mond na en één dag een knallende koppijn.

een heerlijk kokoskippensoep met 'noedels' van courgette (recept volgt later)
die tot mijn grote vreugde ook door het kind
 ( dat normaal als motto heeft: als er groente in zit is het verdacht)
naar binnen werd gewerkt

Mijn ontbijt van vanmorgen: custard van mango en eidooiers
met wat kokos, een appeltje en nootjes
De eidooiers zorgen dat het vult als een tierelier
en de bloedsuikerspiegel niet gaat stijgeren

Conclusie na 1 week: goed te doen, kan vooral beter wat mijn eigen houding betreft, ik moet niet verwachten dat alles meteen perfect gaat.  Tips zijn welkom!

7 juni 2014

Wraps van kokosmeel

Een fijn alternatief voor de pannenkoekjes van kikkererwtenmeel die ik vaak bakte. Op veel sites vind je recepten voor wraps gemaakt van kokosmeel. En allemaal is dat op basis van eiwitten. Maar ja dan hou je eidooiers over hè. Op zich maakt dat niet uit, ik maakte er een heerlijke custard mee, maar om dat nu elke keer te doen als ik trek heb in die wraps. Dus paste ik het recept wat aan en zie, een heerlijke wraps/pannenkoek. Wat zeg ik, drie! Die je kunt beleggen met fruit, of vullen met groenten en oprollen en zo meenemen naar het strand, wat wij vandaag gaan doen...


Goed voor 3 wraps/pannenkoeken

  • 20 gram kokosmeel (geen geraspte kokos!, moet echt meel zijn)
  • 4 eieren
  • 100 ml water 
  • snuf zout
Klop de eieren en voeg het water en het meel toe. Kokosmeel bindt als een tierelier dus snelheid is geboden, anders gaat het klonteren. De oplossing is de staafmixer erop zetten voor een mooi glad beslag.

Verwarm wat kokosolie in een pan (ik gebruikte de pannenkoekenpan) en gebruik 1/3 van het beslag (hoeveelheid grote soeplepel). Bak af tot de bovenkant droog is en draai dan voorzichtig om. De pannenkoeken worden mooi goudbruin.

Bak het op een niet te hoog vuur, als de pan te heet is stolt het beslag te snel.

Ze zijn niet breekbaar en makkelijk op te rollen.

6 juni 2014

Lekker ontbijtje

Dit is geen straf, zeg nu zelf, wie wordt er niet vrolijk van dit ontbijtje:


Fruit, geraspte kokos en een muffin gemaakt van kokosmeel.

Hoewel ik al langer bak met amandelmeel en geraspte kokos, had ik me nog niet gewaagd aan kokosmeel. Dit meel wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het is best duur en dat schrok me wat af. Maar ik las dat het qua structuur heel plezierig is, baksels van amandelmeel en geraspte kokos zijn héél luchtig, maar soms wil je iets anders. Bovendien is kokosmeel heel gezond: het bevat veel eiwitten en vezels en gezonde vetten en laurinezuur, dat weer heel goed is voor je immuunsysteem.

De eerste keer dat ik kokosmeel kocht liep ik bijna huilend de winkel uit. € 10 voor 500 gram! Het goede nieuws is dat je weinig nodig hebt. Ik maakte bijvoorbeeld 10 muffins met slechts 40 gram kokosmeel (ter vergelijking: voor dezelfde hoeveelheid muffins gebruik ik ca. 350 gram amandelmeel). Nog meer goed nieuws is dat je het in het groot kunt inkopen! Bij Pit & Pit (voorheen Gekruid) kun je per kilo kopen (€ 7) of per 10 kilo (dan € 5 per kilo).

Als ik iets heb geleerd dan is het dat biologisch eten en eten zoals ik doe (veel noten, dadels, baksels van amandelmeel, biologisch vlees.....) beter betaalbaar wordt door in het groot in te kopen. Veel webshops geven een staffelkorting, zoals bijvoorbeeld de biologischetoko.nl.

Terug naar die muffins. Hartstikke lekker en ook kind ging meteen overstag, die nam er zielsgelukkig een mee in zijn broodtrommel....kijken of we hem stiekem ook kunnen overkrijgen op paleo....mijn kokoskippensoep werkte hij ook zó naar binnen....

ps: dit is geen betaalde reclamepost, ik deel gewoon mijn ervaring hier....

5 juni 2014

30 dagen paleo: puisten en energie

De eeuwige zoektocht naar meer energie. Ik loste al veel lichamelijke klachten op door mijn voeding aan te passen, maar meer energie, ho maar. En juist dat is wat ik zo nodig heb.

Daarom nu: 30 dagen paleo. Ik bereidde al wat voor door de afgelopen twee weken wat aanpassingen door te voeren. Zo minderde ik de koffie en zit ik nu nog op een heel klein kopje per dag. Beter zou het zijn om het helemaal te laten staan, zo krijgt de lever meer rust, maar ik ga voor de geleidelijke ontwenning. En hee, ik ging al van groot naar klein:



De afgelopen weken las ik vrij veel over paleo. Ook las ik over mensen die een whole 30 doen: Tijdens een whole 30 gebruik je geen zuivel, granen, peulvruchten, aardappelen, suiker, alcohol, bewerkt/geraffineerd voedsel (of bereid met pakjes) en snack/snoep. Eigenlijk heel strikt paleo dus en bedoeld om ten eerste af te kicken en ten tweede je lichaam rust te geven. Na de whole 30 kun je geleidelijk bepaalde zaken weer toevoegen, bijvoorbeeld peulvruchten of incidenteel (gefermenteerde) kaas. En kun je zien hoe je lichaam daar op reageert. Een mooie manier om voedselintoleranties op te sporen. Verder zijn er nog wat ge- en verboden zoals dat je niet op de weegschaal mag staan en je niet moet bezondigen aan gewoon voedsel  verpaleo-en. Dus niet teveel baksels op basis van kososmeel of amandelmeel. Voor zover ik dat ten minste goed heb begrepen.

Wat eet je dan wel? Nou de rest, wat de natuur ons in al zijn glorie biedt: groenten en fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden, oliesoorten als olijfolie en kokosolie (of reuzel, maar geen flauw idee hoe ik daar aan kom).

Doe ik nu een whole 30? Mwah ik geloof het niet. Ik wil gewoon 30 dagen paleo eten om te kijken wat dit met me doet. Een incidentele suikervrije muffin van kokosmeel draait me daar de nek niet bij om, denk ik. Als ik naar mijn eetpatroon van de afgelopen jaren, dan hoef ik niet meer af te kicken van suiker en snelle koolhydraten,  dat at ik toch al niet meer. En bewerkt voedsel en gebruik van zakjes en pakjes is voor mij de duivel, heb ik ook nooit gedaan, op een incidenteel gistvrij bouillonblokje na.

De grootste verandering voor mij nu is geen rijst, aardappelen, kaas, peulvruchten of havermout eten. Zuivel als in melk of yoghurt gebruik ik al heel lang niet meer. Maar mijn ontbijt van een smoothie met rijstmelk en fruit met wat havermout er door behoefde wel enige aanpassing.... Hoewel ik al een eind op weg was door bepaalde niet toegestane voedingsmiddelen al langer te schrappen,  was ik duidelijk nog niet eens halverwege want er gebeurt nu van alles in mijn lijf. Ik zat ineens onder de puisten op mijn gezicht en aan de binnenkant van mijn mond heb ik een paar zweertjes. Mijn lichaam is duidelijk aan het werk!!

En er gebeurt meer: vandaag kreeg ik een ernstige aanval van energie die bij mij als ME-patiënt tot een bijna hysterische toestand leidde, want die energie voelen is onvoorstelbaar vreugdevol. Ik was om half 8 vanmorgen al aangekleed, wandelde een half uur, deed boodschappen, ging stofzuigen en  dat was nog voor twee uur in de middag! Daarna was ik helemaal hyper en doorgedraaid van het feit dat dit überhaupt kon en ging ik maar even liggen om mezelf weer wat te kalmeren. Als je altijd over energie beschikt dan denk je nu waarschijnlijk dat ik een halve zool ben, maar elke ME-patiënt (of wie dan ook met een chronische aandoening die het leven beperkt) herkent waar ik het over heb.

Ik werk trouwens niet alleen aan mijn eetpatroon maar ook aan mijn motivatie!
Het oerdieet van Remko Kuipers, wil je iets meer over dit beoek
weten, kijk dan op het blog van Melchior Meijer
Dit interessante boek kwam binnen (via de plaatselijke boekhandel besteld en bij mij thuisbezorgd zonder enige verzendkosten te vragen, waarvoor hartelijk dank!). Remko Kuipers is arts en gepromoveerd in de evolutionaire geneeskunde. Hij legt een wetenschappelijk fundament onder het paleodieet, of het oerdieet zoals hij het noemt. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze manier van eten.

Wat eet ik dan nu? Later deze week (o morgen is het al vrijdag!), nou, wellicht volgende week daarover meer.


2 juni 2014

Op zoek naar meer energie: 30 dagen strikt paleo

Ik eet al een paar jaar suikervrij en sinds september glutenvrij. Dit deed veel voor mijn inwendige mens, mijn darmproblemen verdwenen. Helaas beschik ik niet over meer energie. Geef het tijd zei de voedingstherapeute waar ik een tijdje onder behandeling kwam. Na een paar jaar steeds meer soorten voeding schrappen vind ik dat ik mijn lijf meer dan genoeg tijd heb gegeven, dus neem ik nu een meer drastische beslissing. Ik negeer het feit dat de voorraadkast vol staat met rijstmelk en glutenvrije havermout en ga de komende 30 dagen strikt paleo eten, dus: alleen groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis, eieren. Zo. Dussssss. Ik denk op zich dat het heel goed te doen is voor me, aangezien ik al een  heel eind op weg ben met mijn eetgewoonten. Wat nu (omdat ik de rest al niet at) geschrapt wordt is de havermout, soja (ik at regelmatig tofu en tempeh), rijst, aardappelen, peulvruchten en koffie.

Rijst en aardappelen heb ik de afgelopen twee weken ook al niet gegeten en miste ik niet. De tofu en peulvruchten gaan wel 'problemen' opleveren, in die zin dat ik het niet vaak maar wel regelmatig eet, bijvoorbeeld bij de lunch wortel met humus.En die koffie, ja, dat wordt moeilijk. Ik drink 2 koppen per dag.  Nu dan nog. Maar ik kan het!

Kijken wat dit doet. Of dit iets doet.